Page 10 - Index
P. 10

‫מועד חורף ‪2023‬‬  ‫חשיבה מילולית ‪ -‬פרק ראשון ‪- 9 -‬‬

                ‫קטע קריאה (שאלות ‪)23-18‬‬

                ‫קראו בעיון את הקטע‪ ,‬וענו על השאלות שאחריו‪.‬‬

   ‫כאשר שכרה חברת המזון קמפבל בשנת ‪ 1986‬את האוורד מוסקוביץ' כדי לפתח עבורה רוטב עגבניות לפסטה‪,‬‬               ‫(‪)	1‬‬
  ‫רווחה הסברה שלכל מאכל יש מתכון מושלם‪ ,‬המשלב באופן כה מוצלח בין מרכיביו‪ ,‬עד שכל מי שיטעם ממנו‬               ‫(‪	)5‬‬
  ‫יתאהב בו מייד‪ .‬מוסקוביץ'‪ ,‬דוקטור לפסיכופיזיקה‪ ,‬ניגש למטלה בעזרת ארגז כלים מדעי‪ :‬הוא הרכיב ארבעים‬
‫וחמש גרסאות של רוטב עגבניות‪ ,‬וביקש מקבוצות של טועמים לדרג אותן‪ .‬הממצאים שהתקבלו נראו מבלבלים‪:‬‬

       ‫במקום להצביע כמצופה על רוטב אחד ויחיד האהוב על כולם‪ ,‬הם לא הראו כל דפוס עקיב‪ .‬אלא שניתוח‬
‫מדוקדק העלה מסקנה מורכבת יותר‪ :‬הטועמים נחלקו לקבוצות שלכל אחת הרוטב המושלם שלה‪ ,‬וככל שגרסה‬

  ‫מסוימת מצאה חן יותר בעיני חברי קבוצה אחת‪ ,‬כך היא נשאה חן פחות בעיני חברי הקבוצות האחרות‪ .‬בכל‬
               ‫הנוגע למזון‪ ,‬טען אפוא מוסקוביץ'‪ ,‬הרדיפה אחר האוניברסלי מיותרת‪ ,‬מפני שהוא כלל אינו קיים‪.‬‬

      ‫טענתו של מוסקוביץ' אומנם זכתה לחיזוק מניסויים במאכלים אחרים וחוללה שינוי דרמטי בעולם המזון‬                ‫	‬
   ‫התעשייתי‪ ,‬אך מוצר מזון אחד מכשיל אותה שוב ושוב‪ .‬למרות ניסיונות רבים של חברות מזון לייצר קטשופ‬             ‫(‪)	10‬‬
 ‫מסוגים שונים‪ ,‬למשל קטשופ עם עלי בזיליקום טריים‪ ,‬רובנו עדיין מעדיפים קטשופ הדומה מאוד לזה שהופיע‬
‫בראשית המאה ה‪ .20-‬בשלהי המאה ה‪ 19-‬טען משרד החקלאות האמריקני שבנזואט‪ ,‬החומר המשמר בקטשופ‬                      ‫(‪)	15‬‬
    ‫של אותם ימים‪ ,‬מסוכן לבריאות‪ .‬בעקבות זאת התפלגו יצרני הקטשופ לשניים‪ :‬האגף השמרני טען שאין כל‬
  ‫סכנה בצריכת בנזואט בכמויות קטנות‪ ,‬והמשיך לייצר קטשופ כפי שהיה נהוג עד אז‪ ,‬מעגבניות בוסר ומכמות‬
    ‫קטנה בלבד של חומץ‪ ,‬שעשוהו דליל ומימי‪ .‬מנגד ניצבו אלו שטענו כי מצאו דרך להחליף את הבנזואט‪ :‬הם‬

     ‫הגדילו מאוד את כמות החומץ בקטשופ‪ ,‬במידה כזו שיוכל לשמש חומר משמר‪ ,‬ואגב כך גם עברו להשתמש‬
  ‫בעגבניות בשלות‪ ,‬והתוצאה הייתה רוטב סמיך ועשיר בטעמים‪ .‬לקונים המודאגים הובטח שכספם יוחזר אם‬

                       ‫הרוטב יתקלקל‪ .‬ההימור השתלם‪ :‬למרות מחירו הזול‪ ,‬נעלם קטשופ הבנזואט מן העולם‪.‬‬

       ‫כיצד הצליח הקטשופ הנפוץ כיום לשמור על הבלעדיות שלו למרות כל הניסיונות לגוון אותו? יש הטוענים‬             ‫	‬
     ‫שההסבר נעוץ בשילוב בין כמה טעמים שנוצר בו‪ .‬בלוטות הטעם של האדם מסוגלות לזהות חמישה טעמים‬                ‫(‪)	20‬‬
 ‫בסיסיים‪ :‬מלוח‪ ,‬מתוק‪ ,‬חמוץ‪ ,‬מר ואו ָממי‪ ,‬שהוא טעם חלבוני כמו זה המורגש בפטריות או במרק עוף‪ .‬הטעמים‬
    ‫מספקים לגוף מידע חשוב הנוגע למזון שאנחנו אוכלים‪ :‬הם מעידים על כמות השומנים‪ ,‬הסוכרים והחלבונים‬            ‫(‪)	25‬‬
‫שאנחנו מקבלים ממנו‪ .‬על פי הסבר זה‪ ,‬הקטשופ טעים לנו מפני שהוא משלב בתוכו את כל הטעמים הבסיסיים‪:‬‬
‫מלכתחילה היה הקטשופ מריר ומלוח‪ ,‬ואחרי עידן הבנזואט הוכפלה בו כמות הסוכר‪ ,‬כדי לאזן את טעמו החמוץ‪,‬‬

         ‫שהתחזק עקב הגדלת כמות החומץ‪ .‬בנוסף‪ ,‬המעבר לשימוש בעגבניות בשלות העניק לו גם טעם או ָממי‪.‬‬

‫הסבר אחר להצלחתו של קטשופ זה נעוץ בצרכנים הנלהבים ביותר שלו‪ ,‬הילדים‪ .‬ילדים בגיל הגן נוטים להיות‬                 ‫	‬
 ‫נאופוביים‪ ,‬נטייה שמשמעה בהקשר זה רתיעה מטעמים וממאכלים לא מוכרים‪ .‬נטייה זו מנעה בעבר מילדים‬                 ‫(‪)	30‬‬
 ‫לאכול כל מזון חדש הנקרה בדרכם‪ ,‬העשוי להיות מסוכן‪ ,‬ובכך מילאה תפקיד אבולוציוני‪ .‬כיום‪ ,‬כאשר הורים‬

     ‫מנסים מדי יום ביומו להעשיר את תפריט ילדיהם‪ ,‬הילדים מסתייעים בקטשופ כדי להפוך את הזר למוכר‪,‬‬
                                       ‫ומטביעים את המזון החדש והמרתיע בטעמי היסוד המוכרים והאהובים‪.‬‬

                ‫השאלות‬

‫‪ .	18‬רועי ומיכל שמעו על הטענה של מוסקוביץ' וטענו שהעדפותיהם בנוגע לסלט יכולות להיחשב עדות שתחזק אותה‪.‬‬

                ‫איזו מן האפשרויות הבאות היא המתאימה ביותר לתיאור העדפותיהם של רועי ומיכל?‬                    ‫	‬

   ‫(‪ )	1‬רועי נוהג לאכול סלט עם עגבניות שרי‪ ,‬ואילו מיכל מעדיפה להכין סלט שאינו מכיל עגבניות כאלו‪ ,‬בשל‬
                                                                                                 ‫מחירן היקר‬

‫(‪ )	2‬רועי אוהב סלט המכיל גזר‪ ,‬ואילו מיכל טוענת שטעמו המתוק פוגם בטעמו החמצמץ של הסלט החביב עליה‬
        ‫(‪ )	3‬רועי ומיכל מסכימים שניהם שהוספת שמיר לסלט תפגע בטעמו‪ ,‬אלא אם כן יש בסלט גם כוסברה‬

   ‫(‪ 	)4‬רועי אוהב סלט המכיל אגוזים‪ ,‬ומיכל‪ ,‬שהייתה בתחילה ספקנית בנוגע להוספתם‪ ,‬משוכנעת מאז טעמה‬
                                                 ‫ממנו‪ ,‬שהאגוזים הם תוספת חשובה ואף הכרחית לכל סלט	‬

                                                                                                           ‫© כל הזכויות שמורות למרכז ארצי לבחינות ולהערכה (ע"ר)‬
‫אין להעתיק או להפיץ בחינה זו או קטעים ממנה בכל צורה ובכל אמצעי‪ ,‬או ללמדה ‪ -‬כולה או חלקים ממנה ‪ -‬בלא אישור בכתב מהמרכז הארצי לבחינות ולהערכה‪.‬‬
   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15