Page 10 - Index
P. 10
מועד חורף 2023 חשיבה מילולית -פרק ראשון - 9 -
קטע קריאה (שאלות )23-18
קראו בעיון את הקטע ,וענו על השאלות שאחריו.
כאשר שכרה חברת המזון קמפבל בשנת 1986את האוורד מוסקוביץ' כדי לפתח עבורה רוטב עגבניות לפסטה, () 1
רווחה הסברה שלכל מאכל יש מתכון מושלם ,המשלב באופן כה מוצלח בין מרכיביו ,עד שכל מי שיטעם ממנו ( )5
יתאהב בו מייד .מוסקוביץ' ,דוקטור לפסיכופיזיקה ,ניגש למטלה בעזרת ארגז כלים מדעי :הוא הרכיב ארבעים
וחמש גרסאות של רוטב עגבניות ,וביקש מקבוצות של טועמים לדרג אותן .הממצאים שהתקבלו נראו מבלבלים:
במקום להצביע כמצופה על רוטב אחד ויחיד האהוב על כולם ,הם לא הראו כל דפוס עקיב .אלא שניתוח
מדוקדק העלה מסקנה מורכבת יותר :הטועמים נחלקו לקבוצות שלכל אחת הרוטב המושלם שלה ,וככל שגרסה
מסוימת מצאה חן יותר בעיני חברי קבוצה אחת ,כך היא נשאה חן פחות בעיני חברי הקבוצות האחרות .בכל
הנוגע למזון ,טען אפוא מוסקוביץ' ,הרדיפה אחר האוניברסלי מיותרת ,מפני שהוא כלל אינו קיים.
טענתו של מוסקוביץ' אומנם זכתה לחיזוק מניסויים במאכלים אחרים וחוללה שינוי דרמטי בעולם המזון
התעשייתי ,אך מוצר מזון אחד מכשיל אותה שוב ושוב .למרות ניסיונות רבים של חברות מזון לייצר קטשופ () 10
מסוגים שונים ,למשל קטשופ עם עלי בזיליקום טריים ,רובנו עדיין מעדיפים קטשופ הדומה מאוד לזה שהופיע
בראשית המאה ה .20-בשלהי המאה ה 19-טען משרד החקלאות האמריקני שבנזואט ,החומר המשמר בקטשופ () 15
של אותם ימים ,מסוכן לבריאות .בעקבות זאת התפלגו יצרני הקטשופ לשניים :האגף השמרני טען שאין כל
סכנה בצריכת בנזואט בכמויות קטנות ,והמשיך לייצר קטשופ כפי שהיה נהוג עד אז ,מעגבניות בוסר ומכמות
קטנה בלבד של חומץ ,שעשוהו דליל ומימי .מנגד ניצבו אלו שטענו כי מצאו דרך להחליף את הבנזואט :הם
הגדילו מאוד את כמות החומץ בקטשופ ,במידה כזו שיוכל לשמש חומר משמר ,ואגב כך גם עברו להשתמש
בעגבניות בשלות ,והתוצאה הייתה רוטב סמיך ועשיר בטעמים .לקונים המודאגים הובטח שכספם יוחזר אם
הרוטב יתקלקל .ההימור השתלם :למרות מחירו הזול ,נעלם קטשופ הבנזואט מן העולם.
כיצד הצליח הקטשופ הנפוץ כיום לשמור על הבלעדיות שלו למרות כל הניסיונות לגוון אותו? יש הטוענים
שההסבר נעוץ בשילוב בין כמה טעמים שנוצר בו .בלוטות הטעם של האדם מסוגלות לזהות חמישה טעמים () 20
בסיסיים :מלוח ,מתוק ,חמוץ ,מר ואו ָממי ,שהוא טעם חלבוני כמו זה המורגש בפטריות או במרק עוף .הטעמים
מספקים לגוף מידע חשוב הנוגע למזון שאנחנו אוכלים :הם מעידים על כמות השומנים ,הסוכרים והחלבונים () 25
שאנחנו מקבלים ממנו .על פי הסבר זה ,הקטשופ טעים לנו מפני שהוא משלב בתוכו את כל הטעמים הבסיסיים:
מלכתחילה היה הקטשופ מריר ומלוח ,ואחרי עידן הבנזואט הוכפלה בו כמות הסוכר ,כדי לאזן את טעמו החמוץ,
שהתחזק עקב הגדלת כמות החומץ .בנוסף ,המעבר לשימוש בעגבניות בשלות העניק לו גם טעם או ָממי.
הסבר אחר להצלחתו של קטשופ זה נעוץ בצרכנים הנלהבים ביותר שלו ,הילדים .ילדים בגיל הגן נוטים להיות
נאופוביים ,נטייה שמשמעה בהקשר זה רתיעה מטעמים וממאכלים לא מוכרים .נטייה זו מנעה בעבר מילדים () 30
לאכול כל מזון חדש הנקרה בדרכם ,העשוי להיות מסוכן ,ובכך מילאה תפקיד אבולוציוני .כיום ,כאשר הורים
מנסים מדי יום ביומו להעשיר את תפריט ילדיהם ,הילדים מסתייעים בקטשופ כדי להפוך את הזר למוכר,
ומטביעים את המזון החדש והמרתיע בטעמי היסוד המוכרים והאהובים.
השאלות
. 18רועי ומיכל שמעו על הטענה של מוסקוביץ' וטענו שהעדפותיהם בנוגע לסלט יכולות להיחשב עדות שתחזק אותה.
איזו מן האפשרויות הבאות היא המתאימה ביותר לתיאור העדפותיהם של רועי ומיכל?
( ) 1רועי נוהג לאכול סלט עם עגבניות שרי ,ואילו מיכל מעדיפה להכין סלט שאינו מכיל עגבניות כאלו ,בשל
מחירן היקר
( ) 2רועי אוהב סלט המכיל גזר ,ואילו מיכל טוענת שטעמו המתוק פוגם בטעמו החמצמץ של הסלט החביב עליה
( ) 3רועי ומיכל מסכימים שניהם שהוספת שמיר לסלט תפגע בטעמו ,אלא אם כן יש בסלט גם כוסברה
( )4רועי אוהב סלט המכיל אגוזים ,ומיכל ,שהייתה בתחילה ספקנית בנוגע להוספתם ,משוכנעת מאז טעמה
ממנו ,שהאגוזים הם תוספת חשובה ואף הכרחית לכל סלט
© כל הזכויות שמורות למרכז ארצי לבחינות ולהערכה (ע"ר)
אין להעתיק או להפיץ בחינה זו או קטעים ממנה בכל צורה ובכל אמצעי ,או ללמדה -כולה או חלקים ממנה -בלא אישור בכתב מהמרכז הארצי לבחינות ולהערכה.