טעויות בכתיבת חיבור בפסיכומטרי - טלמור - פסיכומטרי ומתמטיקה
phone
צפה בעגלה

טעויות בכתיבת חיבור בפסיכומטרי

טעויות בכתיבת חיבור בפסיכומטרי

בכל הנוגע לכתיבת חיבור מטלת החיבור בבחינה הפסיכומטרית, נראה שישנן לא מעט טעויות נפוצות החוזרות באופן שיטתי בין הנבחנים. יתכן שמקורן בתפיסת השפה העברית שהשתרשה בדור האחרון, אוריינות נמוכה במערכת החינוך הישראלית, או שאולי סתם תרבות שלא מייחסת חשיבות רבה למלאכת הכתיבה. כך או אחרת, הישראלי-הצעיר-הממוצע לא כותב טוב (וזו, בין היתר, הסיבה ששילבו מטלת חיבור בבחינה הפסיכומטרית).

הטעויות הנפוצות האלו יכולות לא פעם להיתרגם לפגיעה בציון על החיבור, מה שכמובן משפיע על הציון בבחינה כולה. עם זאת, אם נכיר את הטעויות הללו מבעוד מועד, נוכל להימנע מהן ולמקסם את היכולות שלנו לקבלת ציון גבוה. 

לכתוב מבלי לתכנן

הטעות הכי גדולה והכי נפוצה בכתיבת חיבור פסיכומטרי, היא להתחיל לכתוב מבלי לתכנן בטרם הכתיבה מה אתם רוצים לכתוב בחיבור שלכם. הטעות הזאת הינה על פניו מובנת: הבחינה מלחיצה, אתם חשים שהזמן דוחק בכם, ואתם חוששים להחמיץ זמן יקר על תכנון. לכן, אתם מניחים שתתחילו לכתוב ובסוף "יהיה בסדר". עם זאת, בתי הקברות של הבחינה הפסיכומטרית, מלאים באנשים שלא תכננו נכונה את הכתיבה שלהם בטרם שלב הכתיבה.

לפני כל חיבור, עליכם לקרוא את השאלה היטב, טוב-טוב, פעמיים! לוודא שהבנתם באמת מה הסוגייה עליה אתם נדרשים לגבש דעה, ולהבין את שתי הדעות המנוגדות. לאחר מכן, ולאחר שהבנתם באיזה צד אתם רוצים להיות לצורך כתיבת החיבור, תכתבו לעצמכם את הנימוקים אותם תרצו לכתוב בבחינה. אם באמת השקעתם במציאת שני נימוקים טובים לעמדתכם, הכתיבה של כל החיבור תנבע מהתכנון הזה בצורה נכונה וטבעית; כל השאר שייך לטכניקות פשוטות אותן ניתן לתרגל ולשפר ללא הרבה מאמץ. בסוף, הקושי הוא במציאות הנימוקים הנכונים: מרגע שיש לנו אותם, הכל מסתדר מעצמו.

בניית טיעון בצורה לא-מדויקת

היות והרמה האוריינית של תלמידי ישראל אינה בימי השיא שלה (זו לא עמדה שיפוטית חלילה, פשוט המציאות), רבים הם אלו שמתקשים לבנות טיעון בצורה נכונה. למה הכוונה "בצורה נכונה"? נכון, לכאורה זו טענה מעט מופשטת מדי. עם זאת, מספיק שתקראו כמה פסקאות של סטודנטים ממוצעים, ותשוו אותן לפסקאות שנכתבו על ידי אנשים שיותר מנוסים בכתיבה כמו עיתונאים ובלוגרים, ותראו הבדלים ניכרים. למשל, אתם תראו שאין הקפדה על קשר בין המשפטים, שאין איזו "נביעה" של רעיון לאורך הטקסט, שאין הקפדה על מילות קשר, או שימוש במילות קישור לא מתאימות (ואני אפילו לא מדבר על שגיאות כתיב, שגיאות פיסוק, שימוש שגוי בביטויים על ידי אנשים שלא מבינים את המשמעות שלהם ועוד).

אז איך אפשר בכל זאת להשתפר בדבר כה מופשט כמו כתיבה בה אתם מביעים רעיון בצורה זורמת וקריאה? תשאלו את עצמכם שאלות מנחות: מה אני רוצה להגיד (מה העמדה שלי) בפסקה הזאת? למה אני חושב כפי שאני חושב? האם אפשר להוסיף דוגמה או מסקנה בסוף הפסקה, שתנבע משני המשפטים הקודמים שכתבתי?

יש לציין כי הנימוק לא חייב פורמלית להיות בתחילת הפסקה, והוא יכול אפילו להיכתב בתור המסקנה, אולם יותר נוח על פי רוב לכתוב את הנימוק בהתחלה, ולאחר מכן לבסס אותו לאורך הפסקה.

נימוקים לא-ריאליים או נחרצים מדי

לפעמים נבחנים נוטים לברוח למקומות הקלים, ולהשתמש בנימוקים שאינם ריאליים לטיעון שלהם. קחו למשל את הדוגמה הזאת שנכתבה על ידי תלמיד:

"לעניות דעתי, הבחירה במגורים מחוץ לעיר משפרת את איכות החיים. בעוד שהחיים בעיר הם סואנים והרחובות שוקקים, החיים מחוץ לעיר מעניקים שקט ותחושת רוגע. העומס בעיר טומן בתוכו סכנות וקשיים רבים. דוגמה לכך, היא בעת גידול ילדים קטנים, שכן יציאה מהבית לפעילות ספורטיבית כמו רכיבה על אופניים או אפילו שיטוט ברחוב היא מסוכנת בשל כבישים עמוסים ותנועת רכבים רבה. נוסף על כך, ריכוז האוכלוסייה הגבוה יותר בעיר, משמעותו ברוב המקרים ריכוז גבוה יותר של פשיעה".

לצורך העניין נתעלם מטעויות נוספות שיש בפסקה, ונתמקד בעיקר בכך שהכל מרגיש פשוט מוגזם מדי: העיר היא סואנת ומחוץ לעיר הכל רגוע; בעיר אסור לצאת מהבית כי הכבישים עמוסים והתנועה רבה; ריכוז אוכלוסיה גבוה מביא לפשיעה… הכל פשוט נחרץ מדי ומוגזם מדי. כמובן שאנו מבינים את כוונת המשורר, אלא שפשוט היה מוטב לו היה מסייג מעט את הדברים, כך שהם היו נחווים כמדויקים יותר.

עברית קשה-שפה

מכירים את זה שצריך לרשום חיבור בבחינה הפסיכומטרית? לא, אתם לא מכירים את זה, כי חיבור כותבים, לא רושמים. טעויות כאלה ודומות לכך הן נפוצות במיוחד במענה בבחינה הפסיכומטרית. שימוש שגוי בפתגמים, כתיבה במשלב נמוך, שגיאות כתיב וכדומה, כל אלה הן טעויות יחסית נפוצות שפשוט אסור שיקרו בבחינה הפסיכומטרית. הן יוצרות רושם שלילי כלפי החיבור שקשה לבודק להתעלם ממנו. כשאתם ניגשים למלאכת כתיבת החיבור, חשוב להשאיר מספיק זמן כדי לעשות וידוא נוסף ולוודא שאין לכם אף שגיאת כתיב. מעבר לכך, חשוב להימנע מלכתחילה משימוש בביטויים שאתם לא בטוחים במאת האחוזים במשמעות שלהם או באופן השימוש הנכון בהם.

 

רוצים ללמוד עוד על סוגי טיעונים שאסור להעלות בבחינה? 

רוצים ללמוד עוד על מהן הטעויות שיעלו לכם בהרבה נקודות בחיבור? 

מוזמנים לגשת לחנות הספרים שלנו ולהתרשם מספר ההכנה שלנו לחיבור בבחינה הפסיכומטרית. הספר מכיל מאות עמודים של הסברים נרחבים ותרגול מעמיק בכל תחומי החיבור. 
ניתן לרכוש גם את הגרסה הדיגיטלית של הספר ב 50% הנחה!! 

 

שתפו עם חברים

אולי יעניין אותך גם...

    מעוניין לשמוע פרטים נוספים? השאר פרטים ונחזור אליך בהקדם!

    עידו בן עמי

    ללמוד מתמטיקה בשעות ערב קשות עם עוד 30 תלמידים זה דבר נורא... בעיקר בגלל שהריכוז ירוד והעייפות גוברת... מזל שיש פתרון ללמוד בכיתה מצומצמת עם יחס אישי מורה שאכפת לו שהתלמיד באמת יצליח ויבין את החומר בכיתה והכל בשעות הבוקר... מיקי משרה בכיתה אוירה טובה כיפית נעימה ומצחיקה ואתה אפילו מוצא את עצמך מבין וצוחק מבדיחות מתמטיות... מיקי דואג שהחומר יושרש בתלמיד וגם אם נתקל בקושי מכל סוג שהוא הוא עושה את המקסימום מבחינתו שהבעיה תיפטר! עוזר להתכונן למבחן עם אסטרטגיה ברורה מראש... ונותן מענה לכל השאלות בעיקר מזמנו... אם לא הבנת את החומר הוא מוכן כשהוא יכול להישאר ולהסביר לך שזה לא מובן מאליו בכלל כמו בכל שאר החברות המסחריות שדקה אחרי השיעור המורה נעלם... מעבר לזה שהוא מורה ומדריך מצוין הוא אדם אמפתי ונעים וזה חשוב לא פחות מומלץ בחום !

    רותם ביאנקו

    אני שיפרתי את הפסיכומטרי שלי אצל יניב וכמובן שהצלחתי להשיג את הציון שקיבל אותי ללימודים הרבה בזכותו! מורה מאוד מקצועי, מנוסה מאוד ויודע איך לגשת לכל תלמיד באופן אישי ומיוחד עבורו. לאורך כל הקורס הרגשתי שבאמת אכפת ליניב מכל תלמיד ותלמיד.אני אישית מאוד נהניתי ואני ממליץ מאוד לעשות פסיכומטרי רק אצל יניב!

    ענבר אברהמי

    יניב אתה מורה מדהים! בזכותך למדתי שלא רק ידע חשוב אלא הסתגלות לבחינה, פיתוח שיטות חשיבה מהירות ולשחק חזק על היתרונות שלי תוך שימת דגש על החסרונות! שילוב של הכלים האלו - ורק ההתמדה והעידוד לדבוק בהם - הוא זה שמביא את הציון הנכסף. מורה שמביא תוצאות מדהימות עם הומור ויחס מדהימים, מומלץ בחום!!!

    whatsapp

    שלח הודעה