הדרך הנכונה לכתיבת עמדת הנגד והחלשתה - טלמור - פסיכומטרי ומתמטיקה
phone
צפה בעגלה

הדרך הנכונה לכתיבת עמדת הנגד והחלשתה

הדרך הנכונה לכתיבת עמדת נגד ואת החלשתה

כתיבת מטלת החיבור בבחינה הפסיכומטרית, מרתיעה לא מעט נבחנים בעודם מתכוננים להצלחה בבחינה. רבים הם אלו שאינם מורגלים בכתיבה (הפרחים למערכת החינוך הישראלית), וחוששים מאוד מהמטלה של כתיבת חיבור שלם.

עם זאת, כפי שנלמד בקורס, אם נלמד להכיר את מטלת החיבור היטב, אפשר יהיה לראות שהשד לא נורא כל כך; מבנה החיבור נותר זהה פחות או יותר מבחינה לבחינה, וכל אחד מהחלקים חוזר על עצמו בכל פעם. עבור כל אחד מהחלקים הללו, אנו נלמד טכניקה או שיטה, שיעזרו לנו לצלוח אותם בצורה מיטבית בבחינה. כעת אנו נתמקד באחד מהחלקים הללו: כתיבת הפסקה של "עמדת הנגד".

למה להיות נגד?

במטלת הכתיבה של הבחינה הפסיכומטרית, אנו לרוב נדרשים להכריע בין שתי עמדות אפשריות ביחס לסוגיה מסוימת. מטלה זו תמיד נעשית באותו מבנה: בפתיחה של החיבור אנו מפרטים מהי הסוגיה שבה עסקינן ומהן העמדות האפשריות ביחס אליה, ולאחר מכן מציינים מהי עמדתנו האישית. לאחר מכן, אנו כותבים שתי פסקאות-נימוק, התומכות בעמדה שלנו. לאחר מכן, אנו כותבים את עמדת הנגד, מבארים אותה, ואז מחלישים אותה בצורה כזאת או אחרת.

למה בעצם אנחנו כותבים בכלל עמדת נגד? מחברי הבחינה מבקשים במטלת החיבור לבחון את החשיבה הביקורתית שלנו, לראות שאנו מבחינים בין דעה לעובדה, לראות שאנו מסוגלים להכיל מורכבות, וכן להתמודד עם עמדות מנוגדות. מה שחשוב לוודא בכתיבת הפסקה של עמדת הנגד, היא להתייחס לכל הרכיבים הרלוונטיים לעמדה, לכתוב אותה בצורה משכנעת, ולאחר מכן להתמודד עם העמדה הזאת בצורה אלגנטית, והכי חשוב, מבלי לעשות זאת בצורה מזלזלת.

ניקח למשל נושא לדוגמה לנושא, ונראה איך מנסחים עמדת נגד שכזאת:
במדינת ארקנסו בארצות הברית, עבר חוק המחייב לקבל גם את הסכמתו של האב לביצוע הפסקת היריון ("הפלה" בלשון העם). נניח שהעמדה שלנו היא שאנו מתנגדים לחוק שכזה. ראשית, צריך לנמק את עמדתנו: שני נימוקים אפשריים לעמדה זו, יכולים להיות למשל שעם חקיקתו של חוק שכזה, אישה מאבדת אוטונומיה על גופה, שהרי היא לא יכולה לבחור אם לבצע הפלה או לאו, מבלי לקבל רשות מאדם אחר (לאחר מכן, לפרט למה זה כל גרוע, מסוכן וכדומה). עוד טיעון יכול להיות שקבלת הסכמה מאת הגבר היא עניין מורכב פרוצדוראלית, מה שיכול לעכב הליכים ולהביא לסכנות בריאותיות, במקרה שיש בעיות עם ההיריון וכדומה.

עכשיו, צריך לנסח עמדת נגד. כאמור, חשוב לעשות זאת בצורה מכילה, לא מזלזלת, שלוקחת את הדברים ברצינות. אנו חיים בעידן פוסט מודרני, שבו ברור לכל שאין בכל דבר נכון ולא נכון באופן מוחלט, ואנחנו תמיד צריכים לתת מקום לספקנות מסוימת בכל עמדה. למשל, במקרה שלנו, אפשר לומר כך: התומכים בחוק יטענו שלמרות שהעובר גדל ברחמה של האם, הוא תוצר גנטי של האב והאם באופן שווה. לא יעלה על הדעת כי לאם תהיה אוטונומיה מוחלטת על התהליך, ואילו לאב לא תהיה שום דעה בעניין.

החלשה נכונה של עמדת הנגד

כאשר מנסחים פסקה שמטרתה החלשת עמדת הנגד שהצגנו חשוב לזכור –

הדרכים הנכונות להחליש את טענת הנגד –

1.  פתרון ביניים – הצעת פיתרון המשרת את עמדתנו, אבל מורכב בחלקו (הקטן יחסית) מרעיונות הנובעים מעמדת הנגד.
2.  "סיבוב" הטענה – הצגת החסרונות בטענת הנגד או השלכות שליליות שלצד השני היה בעצם "נוח" להתעלם מהם.
3.  הפרכה – הצגת עובדות והסברים המצביעים על חוסר נכונותה של עמדת הנגד.

להלן כמה ניסוחים נוחים בהם תוכלו להשתמש כדי לפתוח את פסקת ההחלשה שלכם. למשל:

 

רוצים להמשיך להשתפר בכתיבת חיבור

מוזמנים להיכנס לבלוג הפסיכומטרי שלנו ולהמשיך לקרוא עוד מאמרים בתחום החיבור. 

 

שתפו עם חברים

אולי יעניין אותך גם...

    מעוניין לשמוע פרטים נוספים? השאר פרטים ונחזור אליך בהקדם!

    ספיר בן שמחון

    יניב הוא באמת המורה הכי טוב שאפשר לבקש. כבר אחרי שיעור אחד אפשר לראות שהוא נהנה ללמד ושאכפת לו מההצלחה של כל תלמיד ותלמיד. תמיד מלמד בסבלנות, בהירות ומלא הומור. רציתי להגיד תודה על כל התמיכה והעזרה שהענקת במהלך הקורס, אין ספק שלא הייתי מגיעה לציון שהגעתי בלעדייך. היחס האישי והנכונות לעזור עושות את כל ההבדל. תודה רבה!

    גיא מנטל

    ליניב הגעתי דרך המלצה של חבר, התלבטתי כמו הרוב, לאן להירשם לפסיכומטרי. רק מהפגישה עם יניב ידעתי כבר שאין מה להתלבט. התחלתי את הקורס חודש אחרי השחרור, 5 שנים מאז שסיימתי את התיכון. מיותר לומר שחשבתי שיהיה נוראי ולא אצליח ללמוד ולהשקיע כלל, ואיך בכלל קמים בבוקר. להפתעתי, להגיע לשיעורים פעמיים בשבוע היה פשוט כיף! יניב מורה מדהים, הלמידה נעשית באווירה קלילה, כיפית וכל שיעור מלא בצחוקים. יניב מעביר את החומר בצורה מעולה ומוכיח לכל תלמיד ותלמיד שהפסיכומטרי בכלל לא נורא! יניב יודע איך לגשת לכל אחד, למצוא לכל תלמיד את ההסבר שהכי מתאים לו אישית ויעזור לו הכי הרבה! את הציון שלי (704) אני חייב ליניב! אני לא מאמין שאף מכון אחר יציע את מה שמקבלים בטלמור, כיתה קטנה ואינטימית, מספר התלמידים מאפשר ליניב לתת יחס אישי לכל אחד וגם אם הוא לא מצליח בזמן השיעור עצמו - יניב מציע את עצמו ואת הכיתה שלו בימים הפנויים שלו לכל אחד שרוצה. אם זה לתגבור, או אפילו סתם לבוא ולתרגל לבד. 

    תמיר יקוטי

    שיפור של 120 נקודות בין הציון שקיבלתי כשלמדתי ביואל גבע לבין זה שקיבלתי כשלמדתי אצל יניב טלמור...התוצאה מדברת. פשוט אלוף!

    whatsapp

    שלח הודעה