אמונות טפלות לגבי המבחן הפסיכומטרי - טלמור - פסיכומטרי ומתמטיקה
phone
צפה בעגלה

אמונות טפלות לגבי המבחן הפסיכומטרי

אמונות טפלות לגבי המבחן הפסיכומטרי

מי מאיתנו לא מכיר את החשש הלא רציונלי ממראות שבורות, לעבור מתחת לסולם, הצורך להתגונן מפני דבורים באמצעות מילות הקסם "מלח מים", תליית שיני שום למזל והרשימה עוד ארוכה למדי. תפיסות אלו הן מה שנהוג לכנות "אמונות טפלות", קרי אמונות, שבניגוד לאלו הנגזרות מהעולם הדתי והרוחני, הן חסרות טעם (לכן רבים טועים לכתוב אגב "תפלות" במקום "טפלות").

אולם מהיכן נובעות אמונות טפלות?

הן הדרך של חלק מאיתנו להתמודד עם חרדה מדברים שאין לנו שליטה עליהם, שהרי ככה הם (לצערנו, או שלא) היבטים רבים בחיים שלנו. האמונות הטפלות, המערבות לרוב מחוות פיזיות מצידנו, הן דרך עבורנו להרגיש שאנחנו אחראים לגורלנו. לא מפתיע אם כן, שהבחינה הפסיכומטרית הכה מאיימת עבור רבים, הנביטה לא מעט אמונות טפלות משל עצמה. חשבנו לנסות להציג חלק קטן מן האמונות הללו כפי שהן, "טפלות", וכך אולי לקבל שיש דברים בבחינה שאי אפשר לשלוט עליהם, אבל באיכות הלימוד שלנו, לגמרי אפשר.

"זה חייב להיות פיילוט"

הציון במבחן הפסיכומטרי מורכב כידוע מכתיבת חיבור ושישה פרקים של שלושה נושאים כל אחד (מילולי, כמותי ואנגלית). אולם הבחינה עצמה מורכבת משמונה פרקים, לא משישה. זאת משום שהמרכז הארצי לבחינות והערכה, משלב בכל בחינה בנוסף גם שני פרקי פיילוט (יכולים להיות בכל אחד מהנושאים הנ"ל). פרקי פיילוט הם הדרך של המרכז הארצי לבדוק שאלות באופן מדעי, באמצעות בדיקה של התפלגות התשובות עליהם, מה שמסייע להם להעריך את רמת הקושי של השאלות, בטרם ישלבו אותן בבחינה.

פרקי פיילוט אינם משפיעים על הציון, ולכן באופן אידיאלי, נבחנים היו רוצים פשוט לא לפתור אותם כדי לא לבזבז "משאבי מוח" יקרים. עם זאת, הפרקים הללו מוסווים כפרקים רגילים, כך שאי אפשר לדעת אם מדובר בפרק פיילוט או שמא בפרק "אמת", ולכן הנבחנים נאלצים לפתור אותם ברצינות (וכך מקבל המרכז הארצי התפלגות טבעית של תשובות לשאלות).

אולם יש אמונה טפלה של נבחנים מסוימים, לפיה הם יכולים לזהות פרקי פיילוט. ממה היא נובעת? הקושי הפנימי של כל פרק בבחינה הוא קושי עולה: כלומר השאלה הכי קלה היא השאלה הראשונה, והאחרונה היא הקשה ביותר. ממה מחברי הבחינה מסיקים "קושי"? מאחוזי הפתרון הנכונים של השאלות, במועדים בהם הן הושתלו בפרקי הפיילוט. עם זאת, בפרקי הפיילוט עצמם טרם קיבל המרכז הארצי אינדיקציות לגבי קושי, ולכן לכאורה רמות הקושי יכולות לעלות ולרדת לאורך הפרק. מכאן מסיקים נבחנים שאם הם מזהים שאלה "קשה" בתור שאלה ראשונה, ולאחריה שאלה שהם תופסים כקלה יותר, אזי הם "זיהו פיילוט בהצלחה", וכך הם מסיקים שהם יכולים לקחת הפסקה מתודית, לצאת לשירותים וכדומה.

עם זאת, בתי הקברות של הפסיכומטרי מלאים באנשים שחשבו שהם זיהו פיילוט. קושי הוא משהו שקשה לזהות ולהעריך, שהרי הוא סובייקטיבי מאוד. לא בכדי, אנשי המרכז הארצי, עם כל הניסיון שלהם, נעזרים עדיין בשיטת הפיילוטים, שהרי הם צריכים את הפידבק מהמציאות. לכן, לטובתכם, יש להתייחס ברצינות לכל פרק ופרק.

"זה בטוח 3"

יש נטייה מוזרה לאנושות כלפי המספר שלוש. אצל החכמים היוונים דוגמת פיתגורס, הספרה שלוש ייצגה שלמות והרמוניה. ביהדות שלוש מייצג דברים חשובים רבים (שלוש האבות, שלושת הרגלים ועוד), בנצרות השילוש הקדוש וכדומה. נראה שלאנושות יש איזו נטייה לעבר המספר שלוש, אחרת, קשה להסביר מדוע כל כך הרבה אנשים סבורים שאם הם לא יודעים את התשובה למבחן הפסיכומטרי, הם ירוויחו משהו סטטיסטית אם יסמנו את האפשרות השלישית.
האמת היא, שאפשרויות הבחירה הן אקראיות לגמרי, ואין שום יתרון סטטיסטי בלבחור את אופציה ג'. אם אתם באמת לא יודעים תשובה מסוימת וכל הארבע נראות סבירות באותה מידה, פשוט תהמרו, אבל אל תסיקו דבר לגבי האפשרות השלישית אפריורית.

"הפעם יהיה מועד קשה"

נבחנים רבים סבורים שבמועדים מסוימים יש סיכוי טוב יותר או פחות לקבל ציון טוב בבחינה. עם זאת, הציון הממוצע של הבחינה הוא באותו הטווח פחות או יותר (משהו בין 530 ל-550). מעבר לכך, אין אפשרות לקבוע שמועדי הקיץ (יולי) למשל הם קשים יותר או קלים יותר באופן שיטתי. הוא הדין לגבי מועדי האביב (אפריל) סתיו (ספטמבר) והחורף (דצמבר). הניסיון לקבוע כי מועד מסוים הוא קל או קשה יותר מאחרים נועד לכישלון: המרכז הארצי מוודא שבכל מועדי הבחינה תהיה אותה כמות של שאלות "קשות" (כפי שהוסבר לעיל לגבי שאלות קשות), ואין טעם לנסות להתאים את עצמנו למועד מסוים, מתוך תקווה שנצליח בו יותר.

"שוקולד עוזר לריכוז"

נבחנים רבים סבורים שאם הם יאכלו שוקולד בבחינה, הם יקבלו איזה "בוסט" של ריכוז תוך כדי הבחינה, ויראו ישועות. פתאום האנלוגיות ייראו קלות יותר, הגרפים ברורים יותר, והקטעים באנגלית פשוטים יותר. האמת היא שיש קשר מסוים בין ריכוז ושוקולד, אולם הוא כל כך קלוש שאין אלא לתייג אותו כזניח. מה גם שנדרשות כמויות שוקולד עצומות כדי ליהנות ממנו. לכן, תביאו אתכם שוקולד לבחינה, אבל לא בשביל הריכוז, אלא כדי לקחת משהו מתוק שיעשה לכם מעט מצב רוח טוב 😊

רוצים לקרוא עוד על התמודדות נכונה עם המבחן הפסיכומטרי?

ממליצים לכם לקרוא על –

שתפו עם חברים

אולי יעניין אותך גם...

    מעוניין לשמוע פרטים נוספים? השאר פרטים ונחזור אליך בהקדם!

    ענבר קונקיס

    מורה שהוא הרבה מעבר למורה, יחס שהוא לא רק מקצועי הוא גם חם ואוהב, צחוק שלא נגמר, ובעיקר מבחן שבזכות יניב הפך מסיוט שלא נגמר לסך הכל עוד סימולציה. לכל מי שמתלבט בין כל המכונים האלה שהם בסך הכל סתם עוד מטחנה של כסף - יניב זאת הבחירה הכי טובה שתוכלו לעשות!

    עדי צ'רנוגוז

    ליניב התותח, אתה המורה הכי טוב שאפשר ללמוד אצלו לפסיכומטרי. אתה יודע איך לגרום לקורס הזה לעבור בכיף ולא בסבל שהוא יכול להיות. אתה יודע לעורר השראה בתלמידים שלך ולגרום להם לשאוף הכי גבוה שאפשר. הלוואי והיו במדינה עוד מורים כמוך!!! כל מי שרוצה ללמוד לפסיכומטרי או למתמטיקה ברמה הכי גבוהה חייב ללמוד אצלך!!!

    לינוי איש לב

    יניב מורה מעולה מעבר לזה שהוא מעביר את השיעורים במקצועיות וכיפיות מסביר לאט ולא רץ עם החומר כמובן במידה ומישהו לא הבין אין לו בעיה גם להשאר אחרי השיעור ולהסביר , מורה שאכפת לו לא רק מהציון אלא שבאמת תבין מה עומד מאחורי הנוסחאות ,מורה שמלמד על סמך הבנה מתמטית ולא רק זורק נוסחאות . חבל שלא הכרתי אותו לפני שעשיתי כבר פסיכומטרי ממליצה לכם לא לבזבז את כספכם וזמנכם ולבחור בו לא רק בגלל הציון והחוויה אלא גם בשביל ההזדמנות להכיר מורה מדהים ואכפתי

    whatsapp

    שלח הודעה